Zácpou trpí přibližně 1/5 populace. Příležitostná zácpa může být spojená se špatnými stravovacími návyky. Které potraviny je třeba upřednostnit k zamezení zácpy? A naopak, kterým potravinám je třeba se vyhnout?
Čtěte více o zácpě u dospělých
Při zácpě může pomoci dostatek tekutin a zvýšený příjem vlákniny
První rada je jednoduchá: zvyšte příjem tekutin alespoň na 1,5 l denně. Doporučuje se pití minerálních vod s vyšším obsahem hořčíku. Druhou radu jste už určitě slyšeli. Jezte více vlákniny. Vláknina zvětšuje objem obsahu trávicího ústrojí a tím podpoří střevní funkce. Doporučuje se postupně zvýšit množství vlákniny ve stravě na 25 až 30 g denně. A kde vlákninu najdeme? Existují tři hlavní zdroje vlákniny: především zelenina, celozrnné pečivo a ovoce1.
Potraviny při zácpě…
Mezi vhodné potraviny při zácpě patří ty s vysokým obsahem vlákniny, tedy ovoce, zelenina, také vařená v polévce, kompotované nebo sušené ovoce, celozrnné pečivo, ořechy. Pokud konzumujete vyšší množství vlákniny, nezapomeňte zvýšit také příjem tekutin!
Potraviny podporující zácpu
Některé potraviny, dokonce i některé druhy zeleniny, mohou naopak vznik zácpy podporovat a lidé trpící špatnou střevní funkcí by se jim měli vyhnout. Jedná se o rýži, zelí, celer, vařenou mrkev, banány nebo čokoládu1,2.
Je při zácpě vhodné pít kávu?
Často slýcháme, že šálek kávy může obnovit střevní funkce. Je to pravda? Skutečnost je taková, že je to otázka dávkování. Jeden šálek kávy denně lehce snižuje riziko zácpy, avšak konzumace více než 6 šálků kávy denně může způsobit zpomalení střevní funkce. Káva totiž působí močopudně, což způsobuje dehydrataci a ta podporuje zácpu3.
2: Degena L et coll. Réalités et mythes à propos de la constipation. Forum medic suisse. 2008. p. 913–918.
3: Dukas L et coll. Association between physical activity, fiber intake, and other lifestyle variables and constipation in a study of women. Am J Gastroenterol. 2003;98(8):1790.