Akutní průjem
Úvodní stránka > Průjem > Akutní průjem

Akutní průjem

Co je to průjem ?

Průjem se projevuje náhlou změnou četnosti a konzistence stolice. O průjmu se hovoří v případě řídké nebo tekuté stolice více než 3 x za den.(1)
Pokud průjem trvá méně než 2 týdny, hovoříme o „akutním průjmu“. Ve většině případů se akutní průjem dostaví náhle, zatímco do té doby byla stolice normální.(2)
Většinu akutních průjmů způsobují viry, bakterie nebo paraziti.(1) Akutní průjmy ustoupí samy nebo po symptomatické léčbě po 2 až 3 dnech a v blízké době se neopakují.(2)

Prujem

Příčiny průjmu

Cestovatelský průjem

Cestovatelský průjem je obvyklý název pro průjem na cestách. Jedná se o infekční průjdem, kterým se můžete nakazit při pobytu v zemi s nižším hygienickým standardem. Cestovatelský průjem je často způsoben kontaminovanou potravou nebo vodou. (1)

Čtěte náš článek o cestovatelském průjmu.

Průjem ze stresu

Studie prokázaly vztah mezi stresem a průjmem. Stres zrychluje činnost střev a může způsobit průjem. (2,3)

Průjem potravinového původu

Akutní průjem mohou vyvolat kontaminované potraviny nebo alergie na některé potraviny. Potravin, které mohou v případě kontaminace způsobit průjem, je mnoho: cukrovinky, hotová jídla, syroví nebo vaření mlži, mléčné nepasterizované výrobky, nedostatečně tepelně zpracované maso. (1,2)

Ke snížení rizika akutního průjmu se doporučuje pravidelně čistit ledničku a čerstvé výrobky uskladnit v ledničce, poněvadž množení bakterií v čerstvých potravinách je při vyšších teplotách rychlejší. Dbejte na data spotřeby uvedená na obalech. (2)

1.AFSSAPS. Bien vous soigner avec des médicaments disponibles sans ordonnance. Diarrhée passagère de l’adulte. Juin 2009.
2.internet de l’Assurance Maladie. http://www.ameli-sante.fr/gastro-enterite-de-ladulte/les-symptomes-les-causes-et-levolution-de-la-gastro-enterite.html et https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/gastro-enterite-adulte/prevention
3.Delvaux M, Gay G. Approche du malade avec une diarrhée fonctionnelle. Gastroenterol Clin Biol, 2006 ; 30 : 415-20.